• 0(232) 504 11 22
  • info@rinoplastiklinik.com
  • Türkçe
  • English
  • Deutsch

Burun Estetiği Ameliyatı (Rinoplasti)

Burun Estetiği Ameliyatı (Rinoplasti)

Burun estetik ameliyatı; burundaki şekil bozukluğunu düzeltmek için yapılan cerrahi işlemdir. Burun yüzün ortasında yer alan ve en çıkıntılı organıdır. Bu nedenle  burundaki şekil bozukluğu kişinin fiziki görünüşünü etkilediği için  özgüven ve psikolojik sorunlara neden olmaktadır. Bu ameliyatla burun küçültülebilir, büyütülebilir, eğriliği giderilebilir,burun kemeri alınabilir, burun ucu şekli değiştirilebilir, kaldırılabilir ve burun delikleri daraltılabilir.

 Bu ameliyatta temel hedef burun fonksiyonlarının korunduğu, doğal görünümlü ve yüzünüze uyumlu bir burun meydana getirmektir. Bu cerrahi işlemle birlikte, hastanın nefes almasını engelleyen kemik ve kıkırdak eğriliklerde (Deviasyon ) düzeltilmektedir. 

Rinoplasti için en uygun hastalar kimlerdir?

Ameliyatla elde edilen sonuçları kaldıracak ruhsal gelişime sahip olan, beklentileri gerçekçi olan sonuç almanın bir süreç olduğunu kavrayan hastalardır.

Yaş Sınırı Nedir?

Burun kıkırdak ve kemik gelişimi tamamlandıktan sonra ameliyat yapılmalıdır. Burun estetiği ameliyatı genellikle kızlarda 17, erkeklerde 18 yaş ve sonrasında önerilmektedir.

Ameliyat öncesi planlama

Ameliyattan önceki değerlendirmelerde, hastanın kemik ve kıkırdak dokusu, burun mukozası, burun derisi kalınlığı, burundaki eğrilikler, asimetriler, burun ucu ,burun kanatları, burun deliklerinin yapısı, yüz şekli, yaşı ve hastanın ameliyattan beklentileri göz önüne alınır. Burun kemik anatomisine daha hakim olmak için bazı hastalarda bilgisayarlı tomografi(BT) çekilebilir. 

Hastanın ameliyat öncesi planlamada fotoğrafları çekilerek bilgisayar ortamında değişiklikler yapılarak ameliyat sonrası görünüm için fikir sahibi olunmalıdır. Operasyon başarılı olmasında  hasta ve doktor iletişiminin önemi çok büyüktür. Hasta istek ve beklentilerini bilinçli bir şekilde aktarmalı, doktorda ne verebileceğini dürüstçe anlatmalıdır

Beslenme programı, sigarayı kesmesi, ilaçların yeniden düzenlenmesi, vitamin desteği gibi planlamalar yapılabilir.

Rinoplasti ameliyatında hangi anestezi kullanılır

Genellikle genel anestezi tercih edilir. Buruna küçük müdahaleler lokal anestezi altında yapılabilir. 

Burun Ameliyatı Teknikleri

Rinoplastide açık ve kapalı olmak üzere iki teknik kullanılmaktadır. Kapalı teknikte sadece burun içerisinden yapılan kesilerle burun derisi, altındaki kıkırdak ve kemik yapılardan serbestleştirilir ve bu yapılara müdahale edilir. Açık teknikte ise burun içerisindeki kesilere ek olarak her iki burun deliğinin arasındaki bölmeye de kesi yapılarak burun derisi yukarıya doğru kaldırılır; burun kıkırdakları ve kemik yapı tamamen ortaya konur. Her hasta için yapılacak işlemin özelliğine ve doktorun tercihine göre kullanılacak teknik belirlenir.

Burun Ameliyatlarında Tampon ve Kalıp Kullanımı 

Burun içerisine yapılan ameliyatın türüne ve doktorun tercihine göre değişmekle birlikte genellikle silikon splint tamponlar konulur. Silikon tamponlar hastanın burnundan nefes almasına engel olmaz. Klasik tamponlarda ameliyat sonrası tampon çıkarılması esnasında hastanın acı hissetmesi de kaçınılmaz olabilmekteydi. Ancak silikon  tamponlar ile bu sorunlar ortadan kalkmaktadır. Tamponlar ameliyattan 24-48  saat sonra alınmaktadır.

Yeni şeklin korunması , kanama ve ödemin daha az olması için burun sırtına bant ve kalıp konulur. Genellikle 7-10 gün sonra alınır.

Rinoplasti ameliyatının riskleri var mı?

Her cerrahi girişim gibi, rinoplasti operasyonları da risk taşımaktadır.

-Kanama
-Septumda hematom
-Sineşi (burun içinin yapışması)
-Burun ortasındaki duvarda delik oluşumu (septal perforasyon)
-Burun sırtında küçük düzensizlikler,burunda hafif asimetriler
-Enfeksiyon
- Açık rinoplasti operasyonunda minimal belli belirsiz iz kalabilir.
- Operasyonun ardından revizyon ameliyat ihtiyacı doğabilir. Bu oran literatürde % 10 - 25 oranındadır. İkinci bir rötuş ameliyatı genellikle 6-12 ay beklendikten sonra sonucu daha iyi yapmak için gerekebilir.

AMELİYAT SONRASI

 Ameliyat sonrası 4-6 saat sonra ağızdan sıvı gıdaya başlanır .

Baş yüksekte yatılmalı , morluk ve şişliklere önlem olarak ilk 24 saat göz altları ve burun çevresine buz tedavisi uygulanır. Gerektiğinde ek kremler kullanılır. Göz çevresinde bir miktar şişlik ve morarma olacaktır. Bu şişlik ilk 3 gün maksimum düzeye çıkacak ve sonra hızlı bir şekilde inmeye başlayacaktır.

İlk hafta burun içi yaraların hızlı iyileşmesi için sigara içilmemelidir.

Dişler yumuşak bir diş fırçasıyla kibarca fırçalanmalıdır.  Alçıyı ıslatmadan yüz yıkanabilir. Duş yerine sadece vücud banyosu yapılabilir.

İlk bir hafta ağır yük taşımaması, araba kullanmaması önerilir. Atletik aktivite veya cinsel ilişki gibi eforlardan 15 gün süreyle kaçınılmalıdır.

Burun içerisindeki tamponlar 48 saat sonra çıkartılır. Operasyon sonrası 7. günde kolumella (burun deliklerin ortasındaki duvar) üzerindeki dikişler alınır ve atel çıkarılarak burun üzerine ince burun bantları yapıştırılır. Bu bantlarda 4-5 gün sonra çıkarılır. Bantlar alındığında özellikle burun ucu olmak üzere burun hala şiştir ve bir miktar hissizdir. 

Burun ameliyatlarından sonra göz altlarında ve yüzde şişme olabilmektedir. Bu şişlikler 1-2 hafta içinde geçmektedir.

Operasyonu takip eden 6 hafta boyunca aşırı güneş ışığından uzak durulmalıdır. Aşırı güneş burnunuzda şişmeye ve leke oluşumuna neden olacaktır . Yaz aylarında güneş koruyucu kullanılmalıdır.

4 Hafta süre ile gözlük kullanılmaz, buruna darbe gelmesi muhtemel sporlardan ve ağır egzersizlerden kaçınılır. Lens kullanımında bir sakınca yoktur.


Tedaviler

Bloglar

Uğur Çerçi Çerçi Kulak Burun Boğaz 0-232-504-11-22 info@rinoplastiklinik.com